Nästa: Bråvalla Festival

Om några timmar är vi ute på vägen. Norrköping är destinationen och målet är Btåvalla Festival. Kommer alltså vara ganska okontaktbar resten av veckan. Så SJUKT bra line up (se hemsida)!!! Imorgon kväll blir det Rammstein och därefter Macklemore <333 BIG LÖV. Har dock ingenstans att bo så jag vettefan hur det ska gå. Har varit nära psykbryt tidigare idag för att jag inte fått svar via varken volontärmail, vanlig mail, volontärmail på facebook eller telefonsamtal de senaste 2 veckorna. Underbart dåligt uppstyrt.

Jag hoppas jag lever om 4 dagar. Puss och hej!

Midsommar på Ekerö

...närmare bestämt midsommar på Stjärtnäs! Haha jag trodde inte att Ellen var seriös när hon bjöd in mig till "Stjärtnäs" men deras landställe heter faktiskt det ;) Jag firar ju inte högtider överdrivet mycket eftersom jag tycker att de flesta ska tillbringas med familjen men i år slog vi på stort under midsommarhelgen.
 
Vi var 17-18 st som samlades på Stjärtnäs, Ekerö för att fira. Det började med sillunch vid långbord med potatis, gräddfil, gräslök, bageribröd (eftersom Ellen syster jobbar på bageri och fått emd sig en hel del) och hemmagjord nubbe som ackompanjerades till tonerna av snapsvisor som jag och Ellen sammanställt. För att alla gästerna skulle lära känna varandra lite bättre hade värdinnorna ordnat med en massa lekar och aktiviteter. Även 5-kamp stod på schemat men vi hade för kul hela dagen för att hinna med det! Istället blev det en liten lek under lunchen som sedan lade grunden för tipsrundan som följde därefter. Alla fick varsin liten lapp där det stod ett ord som man skulle tolka och göra ljud till för att hitta sin partner som hade en lapp med samma ord. T.ex. fick Tommy "Barnvisa" och hittade sin partner när Lisa började sjunga Pippi Långstrump(?), Jocke med "DJ" på lappen hittade sin Nuno efter att ha hållt ett "tal" om att snurra på skivor, Tessi fick "BAM!" som hon i princip skrikit hela dagen så det var inte så svårt för henne att hitta en annan BAM-skrikande människa och någon annan fick "Opera" som fick sjunga ut över sillen för att hitta sin partner. Själv fick jag "Raggningsfras" och skämde ut mig när jag gick runt och frågade folk om det fanns några kex som stod och smulade någonstans utan respons haha. Till sist fann jag Gabriel men inte förrän han funderat i typ 10 minuter på min replik "Did it hurt when you fell from heaven?!" så fattade han att han och jag hörde ihop hahaha
 
Under tipsrundan var det både frågor om värdinnorna Ellen och hennes syster Elvira, området och grannarna (kändisar!!! WAHWAHWAH) samt så kunde man satsa på vem som skulle vinna olika tävlingar som skulle anordnas senare. Vi fick även göra lagflaggor och loggor och blanda en lagdrink :D Jag och Gabriel kände oss så otroligt kristna till namnen så vi döpte vårt lag till "The Holy Winners" (efter att vi insett att vi aldrig skulle svara rätt på en enda fråga hahaha) och funderade på att göra vår laglogga till en jude eftersom judarna "vann" över Jesus, men det kändes inte helt etiskt så del blev ett kors med två ben som vandrar över vattnet HAHAH! Och vår lagdrink bestod av rosévin och tranbärsjuice med jordgubbar inuti för att symbolisera Jesu blod och på kanten av glaset satte vi en ananasbit för att symbolisera Jesu kropp. Vinet och oblaten, you get it! ;)
 
Sedan blev det parrrrrrty - det fanns drinkbord som bartenderpolisen Fredrik skötte med bravur och Tessi försedde mig konstant med groggar av Malibu och Cola och var så lycklig att hon hittat en Malibu-Cola-tvilling. Där var stora högtalare som pumpade musiklistor som i princip alla hade varit med och skapat. Under sillunchen hade vi klassiska, svenska sommarlåtar, sedan byttes listan mot party music. Avicii's Wake Me Up kan man inte få nog av!! Vissa klädde majstången, vi andra gjorde kransar och jag pyntade min med godis istället för blommor. Det var så sjukt trevligt och roligt alltihop!
 
Det var tre olika tävlingar som hölls och vissa blev så sjukt tävlignsinriktade att det nästan var skrämmande haha. Den jag deltog i hette Ballongdansen och gick ut på att man skulle stampa sönder de andras ballonger som var fastknutna runt fötterna. Min sprack av sig själv innan jag hann vinna!! ;( En annan tävling var första i mål med en ballong mellan knäna och den tredje tävlingen gick ut på att nämna flest vattenlevande djur. Mot kvällen grillade vi och åt både hemmagjord och köpt potatissallad, vi dansade och sjöng, vissa nattbadade och vi hade det underbart. Riktigt, riktigt lyckad midsommar.
 
Det fanns sovplats för alla så inga farväl behövde tas förrän dagen därpå när alla sega och trötta vaknade till efter en hel natts firande. Vi åt frukost i köket och vilade upp oss inför hemfärden. Jag var lite orolig för att Tommy, min trogne man och chaufför, skulle åka dit vid eventuell poliskontroll så vi tog det lugnt och åkte inte hem förrän sena eftermiddagen. Då hade vi dessutom hunnit lägga oss igen och halvsova medan vi hörde de andra på gården spela gitarr och sjunga. Så himla mysigt!!!
 
Gud, vad jag har svårt att sammanfatta allt. Allting blir huller om buller! Men hoppas ni fått en någorlunda bild av mitt firande i alla fall. Kort sagt hade jag det supertrevligt, en riktigt lyckad midsommarafton med grymt arrangemang och underbart sällskap. Alla var så sköna! Kunde inte bli bättre.
 
Här kommer en massa bilder i oordning!
 
 
Värdinnorna!
 
Värdinna och födelsedagsbarn i ett
 
BAM! ...gissa vems lagflagga???
 
Åh! <3
 
Här spelades det lite senare både fotboll och handboll. Så roligt!!
 
Jag och mina midsummer cupcakes som jag bakat dagen till ära!
 
Nuno's (a.k.a. Ronaldo) fascination
 

Sommarplaner: Euro Roadtrip

De senaste dagarna har jag och Tommy funderat på augusti-planer. Om jag inte åker till New York 3 veckor för att bo med min kusin så finns det en stor möjlighet att vi tar Volvon ned genom Europa. Vårt primära mål är Barcelona (vår stad<3) och Franska Rivieran, på vägen ned stannar vi några dagar i Paris samt upptäcker Tyskland och Belgien. Beräknad reslängd är 2 veckor!
 
Vi börjar lördag morgon med dagsmål: Hamburg. Eventuella stopp blir polkagrisarna i Gränna; moster i Gnosjö; farbror i Bjärred; upptäcksfärd i Köpenhamn. Finns även som alternativ att starta fredag eftermiddag och sova över hos någon släkting. Från Stockholm till Hamburg tar det 10 h att köra, exklusive raster, så vi anländer till vår tyska övernattningsstad senast lördag kväll.
 
Söndag morgon fortsätter bilfärden från Hamburg till vackra Paris - en sträcka på 903 km och körtid ca 8 h. På vägen passerar vi flera tyska storstäder som bl.a. Bremen, Essen/Dortmund och Köln innan vi gör entré på belgisk mark. I belgiska Liège som vi passerar ligger dessutom ett Primark jag gärna skulle vilja kolla in, hehe. ("Kolla in" = spendera några Euro-lappar på ;) ) Vad som mer finns att se och göra i Belgien förutom Primark och smaka lite äkta, belgisk choklad vet jag faktiskt inte... Kommer göra en lite noggrannare research på städerna vi åker förbi när det närmar sig. Annars märker vi vart de belgiska vägarna för oss!
 
Söndag kväll är det beräknat att vi anländer till kärlekens stad: Paris. Här stannar vi i två-tre dagar för att turista och njuta av omgivningarna. Det kommer även vara första gången som jag besöker den franska huvudstaden på sommaren så jag hoppas på andra upplevelser och annan uppfattning av den när jag dessutom har min andra hälft med mig. Tommy har aldrig varit där tidigare så för hans skull skulle jag vilja stanna där i minst 5 dagar så att vi hinner se allt som hinnas ses skall men Eiffeltornet, Notre Dame, Champs Elysées, Louvren och Musee d'Orsay hinner man kika på en hel måndag och tisdag. Träffa fina vänner, dricka kaffe vid floden och promenera i Marais hinner man nog också - i "värsta fall" får vi avlägga även onsdagen på att upptäcka det sista av staden.
 
När vi sedan på onsdag eller torsdag morgon lämnar Paris för att fortsätta genom Frankrike mot nästa landsgräns och Barcelona har vi en sträcka på 1039 km framför oss som i regel tar 9,5 h att köra. Kan hända att vi gör en liten omväg strax utanför stadsportarna och svänger förbi Versailles innan vi fortsätter på le highway och passerar städer såsom Orléans, Vierzon, Bourges, Montlucon, Clermont-Ferrand, Saint-Flour, Saint-Chély-d'Apcher, Millau, Béziers, Narbonne och Perpignan innan vi når spanska gränsen via Le Perthus, varifrån det är 164 km (1,75 h) till vårt älskade Barcelona. En alternativ väg genom Frankrike vore att ta en annan exit i Vierzon och istället för att köra mot Bourges så åker vi mot Châteauroux. Det ger oss dock en omväg på ca 1,5 h eftersom när man kommer till Toulouse så måste man ändå ta den östra vägen runt Andorra och Pyrenéerna.
 
Med start tidig torsdag (eller onsdag) morgon når vi Barcelona torsdag (eller onsdag) kväll. Detta är det ena av våra två huvudmål så här stannar vi så länge vi orkar! Vad vi garanterat kommer att göra är att sola och bada på stranden där både turister och nudister samsas, äta på vår favoritrestaurang La Dentelliere i gotikkvarteren (pasta med anka<3), jag ska shoppa på Primark och så ska vi ta några sköna timmar på dagen i Parc Güell som vi besökte på kvällen första gången vi var i Barcelona men som bortprioriterades senaste gången. Åh, så härligt det ska bli... Äta tapas vid vattnet och dricka sangria om kvällarna - underbart! Skulle inte heller ha något emot att bo på det 4-stjärniga hotell vi bodde på senast, i ett svalt, skönt, doftande rum på 17:e våningen med utsikt över staden. Om datum och tider klaffar kanske vi till och med lyckas haffa biljetter till en match på Camp Nou - Tommy skulle kunna dö lycklig!
 
Efter X antal dagar av siesta, fiesta och nadar (X är ännu okänt) fortsätter färden mot Franska Rivieran och Cannes. Kortaste vägen beräknas ta 6 h, men om vi stannar i Montpellier, Arles (Parc Naturel Régional de Camargue), Marseille och Toulon tar det längre tid. På en dag borde vi dock kunna ta oss till världens filmstad (eller Antibes (som ligger 8 minuter därifrån) eller Nice (som ligger en kvart därifrån)). Härifrån går planerna lite isär, varken jag eller Tommy är säkra på hur vi ska fortsätta. Via bil, förstås (förutsatt att den fortfarande lever efter dryga 3600 km), men vart vägarna bär har vi ännu inte bestämt.
 
Efter Cannes och Nice vore det häftigt att se Monaco och det faktum att vi har egen bil att ta oss genom "landet" gör det desto roligare. Det ligger inte långt från Nice heller (typ en halvtimme från det första centrumet till det andra) så om man vill fortsätta vidare till Italien från Frankrike - vilket vi antagligen kommer vijla göra - blir det ingen omväg. Från Nice till Milano är det ca 318 km som kan köras på 3 h. Man kör den första halvan av sträckan längs med italienska sydkusten och passerar städer som Sanremo, Imperia, Albenga och Savona. Strax innan Genova tar man av norrut och anländer så småningom till Milano. En dag eller två här vore inte dumt! Och kanske en match mellan Inter-Milan hinns med?
 
Som avslutning på vår Euro Roadtrip tänkte vi ta en 18 timmarskryssning från Gdansk, Polen till Nynäshamn som ligger bekvämligt nära hemmet. Då får man både avkoppling och variation på resan som avslutning. Jag har åkt med båten mellan Gdansk och Nynäs tidigare (år 2008, om jag inte minns fel) så "kryssning" kanske är fel term att använda för det är ingen Cinderella direkt, men det är ändå tillräckligt komfortabelt för att ta det lugnt och ha det skönt. Frågan är bara:
 
Hur tar vi oss från Milano till Gdansk?
 
Alternativ 1
Snabbaste vägen från Milano till Gdansk är via Schweiz och Tyskland. Vi passerar då även Liechtensteins gränser. Som första stopp på den 1600 km långa vägen som i runda slängar tar 15 h att köra blir Comosjön som jag länge velat besöka, precis vid gränsen mellan Italien och Schweiz, och Lugano på schweizisk mark som inte ligger långt därifrån (en halvtimme). Att köra från Lugano till Berlin (som blir perfekt övernattningsstad) tar ca 9 h så man får starta tidigt på morgonen från Milano för att hinna med att stanna på de ställena. Kan även tänka mig att det finns sjukt fina utsiktsplatser och vyer att betrakta när man kör genom Alperna som kommer att kräva extratid. Hinner man till Berlin samma dag som man lämnar Milano har man tid på sig dagen efter att turista i den tyska huvudstaden. "I värsta fall" når man kanske bara Nürnberg till kvällen (direktkörning Milano-Nürnberg: 6 h) och hinner kanske inte med ett stopp i Berlin eftersom färjan från Gdansk till Nynäshamn går kl 18. Man får då väga småstoppen i Schweiz mot ett längre besök i Berlin eftersom det ena inte lämnar tid för det andra, men det är inget man behöver bestämma sig för så långt i förväg. Från Nürnberg till Gdansk är det 9,5 h och färden går via Leipzig och strax söder om Berlin mot polska gränsen. När vi passerat Poznan lämnar vi E30 och börjar styra norrut mot Östersjökusten och om vi börjat dagens färd tidigt når vi Gdansk precis lagom innan båten avgår.
 
Alternativ 2
Ett alternativ till Milano-Gdansk är en något längre väg på totalt 18 h och nästan 1780 km. Man fortsätter då österut genom Italien och passerar bl.a. Bergamo, Verona och Venedig. Den sistnämnda är ju något som jag och Tommy pratat om tidigare eftersom det verkar vara så romantiskt så man skulle kunna åka dit direkt från Nice och strunta i Milano (bara köra förbi) för att ha längre tid på sig att besöka Venedig. Sträckan mellan den franska kuststaden och romantikens huvudstad tar 5 h att köra så det vore ett jättebra alternativ. Vägen från Venedig till Gdansk går via en genomskärare av Österrike och Wien (totalt 1520 km, 15 h) som också är en stad som verkar spännande och sevärd. I den österrikiska huvudstaden skulle man kunna lägga till över natten eftersom det tar 5,5 h dit från Venedig och sedan drygt 10 h därifrån till Gdansk via tjeckiska Brno.
 
Alternativ 3
Vi har även talat om att passera den tjeckiska huvudstaden som tydligen ska vara jättevacker på sommaren. Men om man åker från Venedig till Gdansk via Prag tar det ca 17 h (1580 km) istället för 15 h om man väljer snabbaste vägen via Wien istället. Man går dock inte miste om den österrikiska miljön eftersom vägen från Venedig till Prag då passerar bl.a. Villach, Salzburg och Linz.
 
Sammanfattningsvis kan konstateras att den första halva av vår Euro Roadtrip är utstakad, vi vet hur vi ska nå våra mål Barcelona och Franska Rivieran. Vad vi sedan väljer för väg till båten i Gdansk som på 18 h tar oss till Nynäshamn är en annan fråga... Återstår att se! :)
 
Alternativ 1
A: Stockholm
B: Hamburg
C: Paris
D: Barcelona
E: Nice
F: Milano
G: Berlin
H: Gdansk
 
Alternativ 2
A: Stockholm
B: Hamburg
C: Paris
D: Barcelona
E: Nice
F: Venedig
G: Wien
H: Gdansk
 
Alternativ 3
A: Stockholm
B: Hamburg
C: Paris
D: Barcelona
E: Nice
F: Venedig
G: Prag
H: Gdansk